BEYİN TÜMÖRLERİ
Beyin tümörleri, beyin hücrelerinin yenilenmesi sırasında, hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi sonucu kafatası bölgesinde oluşan kitlelerdir.
Beyin tümörleri iyi (benign) ve kötü (malign) huylu olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
Beyin tümörlerinde erken teşhiş oldukça önemlidir. Her tümör kötü huylu olmadığı için erken teşhis ile tümör kontrol altına alınabilmektedir.
İyi huylu tümörler, kanser hücreleri içermez, genellikle çıkarılabilir ve tekrarlanmazlar. Fakat beyin içerisinde ki diğer dokulara baskı yaparak, beyin fonksiyonlarının normal çalışmasını engelleyebilirler.
Kötü huylu tümörler, iyi huyluların aksine kanser hücreleri içermektedirler. Hızlı büyürler ve etraflarında ki diğer dokulara yayılma özelliği gösterirler.

BEYİN TÜMÖRÜ ÇEŞİTLERİ
Beyin dokusunda meydana gelen tümörlere birincil (primer), vücudun başka bir yerinde başlayıp, beyne metastaz yapan tümörlere ikincil (seconder) tümörler denir.
RİSK FAKTÖRLERİ
Beyin tümörlerinin oluşmasına neden olan faktörler henüz net olarak bilinmemektedir. Fakat bazı faktörlerin tümör oluşumuna etkisi olduğu düşünülmektedir.
1. Genetik
2. Sigara Kullanımı
3. Cep Telefonu Kullanımı
4. Radyasyon
5. Kimyasallar
6. Virüsler
BEYİN TÜMÖRÜ BELİRTİLERİ
Belirtiler hastadan hastaya farklılık göstermekle birlikte bazı belirtiler belirgin olarak bir çok hastada görülmektedir. Tümörün büyüklüğü, bulunduğu yer, tipi vebüyüme hızı belirtilerin farklılaşmasında önemli rol oynar.
1. Şiddetli Baş Ağrısı
2. Bilinç Bozuklukları
3. Mide Bulantısı ve Kusma
4. Unutkanlık
5. Bayılma ve Nöbetler
6. Denge ve Yürüme Bozuklukları
7. Bulanık ve Çift Görme
8. Bacak ve Kollarda Uyuşma
9. Hareket ve Mimiklerde Yavaşlama
10. Konuşma Bozuklukları
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Tedavide kullanılacak yöntem, tümörün boyutu, yeri tipine göre farklılık göstermektedir. En sık tercih edilen yöntem “Cerrahi Operasyon” yöntemidir. Bunun dışında Radyoterapi ve Kemoterapi de tedavi için kullanılabilecek yöntemler arasındadır.
CERRAHİ OPERASYON
Bir çok beyin tümörü şikayeti için “Cerrahi Operasyon” tedavi için ilk seçenektir. Mikro cerrahi yöntemi ile tümörün mümkünse tamamı, değilse mümkün olan kısmının çıkarılması hedeflenir.
Tümörün tamamının çıkarılamadığı durumlarda Radyoterapi ve Komoterapi yöntemleri uygulanır..
Tümörün bir kısmının bile çıkarılmış olması, kafatası içerisinde oluşan basıncı azaltacağından, hastanın şikayetlerinde azalma görülür.